onsdag 30. september 2009

liten lunsj


Når man er hjemme og gjør skolearbeid trenger man noe godt og kose seg med innimellom!  I dag lagde jeg en liten avocado skive! Hjemmebakt brød, avocado skiver, majones, agurk, fersk basilikum og tørka tomater. Med litt av den spesielle salatdressing på toppen. :)

Ha en fin kveld!
Klem SALATBOLLA ;)

søndag 27. september 2009

Nachos

Hjemmelaget nachos med salsa og guacamole

                                               Først lager jeg en salsa.

Tomater, løk, hvitløk + all slags krydder man ønsker. Man kan også ta i tomatpurre eller chillisaus. Hakke opp alt sammen i ganske små biter og ha det i en kjele med litt vann i. La at koke sammen godt.

Stek kjøttdeig.
Rasp ost.
I en form eller langpanne legger man lagvis nachos-chips, salsaen og ost på toppen. Alt etter behov.
                                                              Guacamole

Avocado, pressa hvitløk, lime, olje, koriander, salt. Bruk åssen krydder du ønsker. :) Mos avocadoen og bland resten inn.
Husk rømme til!
Til dette hadde jeg en god og fyldig Sør-Afrikansk rødvin, med shiraz druen. Passet utmerket til. 
Velbekomme! God søndag og middag!
Klem fra salatbolla og Siri Malene


Ps: Jeg hadde også salat til! ;)

Med fetaost! Nam! :)

onsdag 23. september 2009

Eplekake


Eplekake er jo kjempe godt og jeg hadde ikke laget det på mange mange år. Sist uke fikk jeg og Arne besøk av besteforeldrene og søsteren hans, så da tenkte jeg at jeg skulle bake noe godt. Og vistnok veldig enkelt. Eplekake er jo bare å lage en røre, putte det i en kakeform og legge epler oppå. Super enkelt. Jeg brukte en oppskrift fra bloggen til Gry: http://gryskjokkenskriverier.blogspot.com/2009/09/eplekake.html

Takk for den Gry! :)

Eplekaka ble kjempe god og gjestene var enige. Den ble spist med vaniljeis til og kaffe eller te. 

Ha en fin kveld! Jeg er litt syk og pleier meg hjemme i sengen, håper jeg blir frisk snart! :)

Klem fra meg og salatbolla! 

lørdag 19. september 2009

Lørdagsmat tilbehør

Hei alle sammen, god helg og lørdag! Her kommer to enkle tilbehør retter. Veldig gode til feks biff.

Hjemmelaget urte/krydder potetmos. Kok poteter, skrell de og ha de i en bolle. Mos de sammen med smør, fløte/melk, hvitløk, salt, pepper, koriander o.l.  Bland alt sammen. Mos potetene etter hvor most du vil ha de. :) Pynt gjerne med friske urter, feks basilikum. :)

Enkel tomat, basilikum og løk salat. Store tomatskiver og store løk biter. Hell over en dressing ala gresk salat. Olje, hvitvineddik, sukker, salt, pepper.  Friskt og godt til tung mat som kjøtt, poteter og saus. ;) Ikke glem frisk basilikum.

Ha en strålende lørdag og god middag!
Klem fra Siri Malene og salatbolla

torsdag 17. september 2009

Hjemme alene kos;)

Rødvin og sjokolade! To av mine favoritter som kan passe utmerket sammen! ;) Fyldig rødvin, gjerne med mørk sjokolade!

Kos dere!
Klem fra Siri Malene og salatbolla

onsdag 16. september 2009

Kjøttsuppe


Kjøttsuppe er vel en klassisk søndagssuppe da en har litt bedre tid, og suppen kan koke i flere timer på lav varme for ekstra godt og mørt kjøtt. Men man må ikke bruke så lang tid på den, og den er veldig enkel å lage.

Suppekjøttet kan være billig kjøtt som feks oksebog, og kok gjerne kjøttet med fett og bein for bedre smak, dette kan fjernes senere. Forskjellige rotgrønnsaker som potet, gulrot,kålrot, sellerirot, løk, purreløk, hva man måtte ønske egentlig. Alt kuttes opp i terninger og puttes i en stor kjele/gryte med vann. Koke med salt og pepper og andre krydder/urter man måtte ønske til kjøttet er mørt og grønnsakene er myke. Burde ikke ta mere en 30minutter til sammen. 

God middag fra Siri Malene og salatbolla =) 

tirsdag 15. september 2009

Enkel snacks


Har du nacho-chips, ost og løk eller noe anna du liker, da har du en enkel snacks! Smell alt sammen inn i ovnen i ca 5minutter på 200-250grader. Hvis man vil spis med rømme, salsa eller guacamole. (Gode oppskrifter på salsa og guacamole får komme senere.) Da blir det ekstra godt. Mat må ikke alltid være så sunt, en kan unne seg litt snacks i blant også ikkesant? ;)

Hilsen Siri Malene - salatbolla

mandag 14. september 2009

Chilli og hviltøksaus



Denne sausen er unnværlig når vi har reker og jeg takker Torbjørn for denne. Han lærte den av noen damer som selger mat på stranda i Vietnam. Reke eller skalldyrfesten deres kommer til å bli hundre ganger så mye bedre med denne! Prøv selv og døm:) 

Chilli og hvitløk hakket opp, soya olje e.l, lime, sukker, salt, evnt pepper eller andre kryddere hvis man vil. Rør godt sammen. Hell over reke eller krabbesmørbrødet, med majones eller aioili så klart! Nam nam! Enjoy! ;)

Ps: den kan også brukes til andre ting. Feks steke scampi i sausen eller bare ha på en god skive. Jeg er i allefall hekta! 

God valgkveld! Jeg skal lage med salat og drikke rødvin! 

Klem fra Siri Malene - the salatbolle ;p

Krabbeskjell = nam! ;)

søndag 13. september 2009

Testing av firefly - detox


På matvarehuset ultra har de veldig masse forskjellig som man har lyst til å prøve. Denne gangen lot jeg meg friste til å kjøpe en drikk som heter firefly - detox med smak av sitron, lime og ingefær. Denne tørstedrikken har man kanskje ikke over alt og den koster jo litt mer (25kr). Så da tenkte jeg at jeg kan skrive om den her til advarsel eller tips for dere som kanskje har sett den før og har hatt lyst på men ikke kjøpt den. :)


Jeg synes den var veldig god! Den smakte veldig mye, surt og bitter. Noe jeg liker veldig godt i tørstedrikker og i drinker;) Anbefales til de som liker det litt surt. :) Flasken er jo også litt fin!
Denne drikken finnes også i andre smaker.
Ha en god søndag og middag! Her lager vi kjøttsuppe i dag, lukter godt i hele leiligheten!
Klem Siri Malene og salatbolla

lørdag 12. september 2009

Mango og pæresmoothie


Dere har kanskje sett innlegg om smoothie i matblogger før? Men men.. her kommer enda en! Mango og pæresmoothie!!! =D Veldig enkel å lage man trenger bare juice, frukt og en blender/mixer! Jeg lager ofte smoothie og somregel har jeg i banan(noen bruker yoghurt) for litt mer fylde og stivelse på smoothien. Men denne gangen brukte jeg bare frukten og appelsinjuice. Fordi noen ganger stjeler bananen veldig mye av smaken, og jeg ville frem mango og pæresmaken mere denne gangen. Den ble veldig god og fruktig, den smakte mest pære selvom jeg bare hadde i en liten og mye mere mango. Nam nam! Prøv selv! 

kLEM fRA sIRI mALENE / sALATBOLLA

torsdag 10. september 2009

Urtepotter

Jeg elsker å ha friske urter hjemme, klart til bruk på brødskiva, middager, en stek eller hva som helst urter kan brukes til. Friske urter er så uendelig mye bedre en tørket. Feks koriander smaker mye mye bedre frisk og det blir en helt annen smak en når den er tørket. Selvom tørket kan brukes til mye god smak også da. :) 

Jeg har to selvvannende potter som er kjempe fine til urter som trenger mye vann hver dag. De må vannes litt innimellom da ikke alle urter er like flinke til å suge opp vannet.  Men stilige og supre. Anbefales og kjøpe. Man får kjøpt de på butikker som glassmagasinet og tilbords. 

Jeg har egentlig planer om å kjøpe inn litt jord og så noen urter selv også. Noe som ennå ikke har blitt gjort, men jeg har ennå tid. Leiligheten vi bor i nå er super med masse vinduer på alle solsider som gir mye lys til urter og andre planter. Men jeg har sådd litt karse. :) Det er jo veldig enkelt. En pose karse frø, bomull, en skål og vann. To tre dager, vips! karse til å ha på brødskiva! Veldig enkelt! Karse har en litt skarp og god smak som jeg liker! :)

Peppermynte! Kjøpt inn til å lage mojito drink! :) Men kan også bruke til mat.

Basilikum! Kan brukes til det meste. 

Selvgrodd karse. Jeg liker å ha det på brødskiva. Feks leverpostei eller ost. 

Det er mange andre gode urter å velge mellom også som rosmarin, koriander, mynte, gressløk og bladpersille ++ :) Jeg har bestemt meg. Jeg skal bli flinkere til å ha urter i vinduet! 

Ha en fortreffelig kveld!

Klem salatbolla Siri Malene 

onsdag 9. september 2009

Potetsuppe

I dag skal jeg lage en potetsuppe fra www.frukt.no etter tips fra min lillesøster Charlotte. Sist jeg var hos henne fikk jeg smake på den, og den var skikkelig god! I går kveld bakte Arne, min samboer brød, det blir jo ekstra godt til!

Link til suppa kommer her: Potetsuppe

I oppskriften heter suppa Purre- og hvitløksuppe, men jeg synes potetsuppe er et bedre navn.

Følg med senere i kveld, da kommer oppdatering og bilde fra hvordan suppa ble! :) Ha en fin dag videre!

..............................................................................

Her kommer statusen til potetsuppa. =) Først noen bilder...

Suppa ble veldig god den, bare ikke helt som jeg hadde sett for meg. Eller smakt for meg. Men jeg er glad for at jeg har laget den. Neste gang jeg skal lage den blir nok mere på egen feeling uten oppskrift. Mindre vann og mere potet kanskje, og flere typer grønnsaker som feks gulrot. =) Den var enkel å lage uten for mange rare indigrienser.

Brødet er hjemmelaget av Arne, veldig godt. Man føler seg mer mett og trenger ikke så mange skiver om gangen av hjemmelaget. Det er bare tiltaket med å gjøre det. Men vi tenkte vi skulle prøve å ta en dag i uka og lage 4 brød, putte i fryseren å ta frem da man trenger. =) Får håpe vi klarer å fortsette med dette da. :D

Uansett, jeg ble fornøyd og Arne ble fornøyd! Det ble vegetar i dag.. man kan jo feks ta i eller til litt stekte bacon biter, kylling biter eller anna kjøtt hvis man føler for det. Lurer dere på fremgangsmåte oppskrift finner dere den litt lengre opp her. Følg linken ved å trykke på: Potetsuppe;)

Nå er jeg mett, men tror jeg har lyst på litt te eller cappuccino!

God Kveld.

Klem Siri Malene/salatbolla

tirsdag 8. september 2009

Skolelunsj og restemat

I dag har jeg ikke vært på butikken og handlet, men funnet ting i skap og kjøleskap til skolemat og middag. Jeg var hjemme alene og da blir jeg litt latere med middagen, men synes jeg klarte å lage en god mat av rester. :)


I laptop lunsjboksen min hadde jeg med 1 oppdelt pære, brødskiver med leverpostei med sylteagurk og basilikum, wasabi nøtter(rar men god smak, ikke så veldig sterke med en smak av sennep) og frukt og nøttemix. Jeg hadde også med en liten nyhet fra tine. Yoghurt med melon og pasjonsfruktsmak. Veldig god! Fornøyd med lunsjen min. ;) Er ikke laptop lunsjboksen min fin? Anbefales til de som vil ha med litt andre ting til lunsjen innimellom. Den har jeg kjøpt her om noen er intressert, eller vil vite litt mere om den: http://www.beckyandlolo.co.uk/

til middagen. Hjemme alene. Ikke såå lyst til å lage middag, men veldig sulten. OK, hva har jeg i kjøleskapet? Rester.. jaja man kan da lage noe godt av det også... :) Slik ble dagens alene hjemme middag!


Hjemmelaget hamburger fra søndag laget av min samboer på et godt brød med chillisaus, hjemmelaget hviløksrømmedressing, salatblader, kidneybønner, basilikum og hjemmegrodd karse. Ok jeg hadde litt snadder i skapet i dag, det er jo ikke alltid man har slike rester. Jeg synes det ble en enkel og god liten rett.


Jeg hadde også litt diverse igjen til en god salat og litt ferdiglaget dressing. =)

I salataen i dag hadde jeg: Hjertesalat, tomat, agurk, løk. soltørkede tomater, frisk basilikum og litt frisk peppermynte.

I dressingen som er en dressing alà svigermor Mari som varierer fra hver gang man lager den, men som kan inneholde feks: presset hvitløk, sennepspulver, olje, vann, sukker, hvitvinsedikk, salt og pepper. Den er namnam og anbefales på det sterkeste til å prøve i salat. Lag den i feks en slik jeg har bilde av her. Kan bare stå i et skap eller kjøleskap.





Håper du likte noe og kanskje fikk litt nytte av noen av "oppskriftene"! ?

Salatbolla er født

Salatbolla er i gang! En liten matblogg for en liten matglad jente! Jeg har tenkt litt på å lage en matblogg, ikke en prippen en, men en hverdagslig blogg om mat jeg liker, lager, spiser både hjemme, borte og på spisesteder. Også god drikke. Det vil bli anbefalinger, oppskrifter, bilder og mye mer. Jeg er ikke proff med mat i det hele tatt og jeg er veldig villig på å lære mere og tips fra andre. :) Så ta godt i mot meg og velkommen inn!

Ps: navnet Salatbolla kommer av min forkjærlighet til en god bolle med salat! En uke uten salat er ikke en god uke;p